Blog Mascha - Is geitenkaas een gezonde keuze? - 3840x2160px
02/07/2020

Is goat cheese a healthy choice

“Is geitenkaas gezond?” “Mag ik dat eten?”

Dit zijn veel gehoorde reacties die ik van cliënten krijg als ik ze recepten met Bettine geitenkaas mee geef. Als voedingsdeskundige en leefstijlcoach maak ik regelmatig mee dat mensen een bepaald ‘beeld’ hebben over een voedingsproduct. Ook tijdens inspiratiesessies die ik geef bij bedrijven en instellingen over voeding & vitaliteit. De verbaasde ’oja’s?’ hangen in de lucht als ik vertel dat (geiten)kaas een prima product is in een gezonde leefstijl.

Geitenkaas wordt door ‘lijners’ vaak gezien als een calorieënbom. Sowieso zou kaas uit den boze zijn. Maar wist je dat geitenkaas op het gebied van vet beter scoort dan de volvette koeienkaas? Daarnaast is geitenkaas lichter verteerbaar doordat de vetmoleculen kleiner zijn en wordt het daardoor beter verdragen door mensen die problemen hebben met hun darmen. Mede hierdoor past geitenkaas in een caloriebewust eetpatroon!

Daarnaast is geitenkaas ook gewoon ontzettend lekker en kun je er eindeloos mee variëren! Zoals met alles geldt in een gezonde leefstijl; eet gevarieerd en met mate!

Geitenkaas zit boordevol met gezonde vitamines die we dagelijks nodig hebben. Zo bevat geitenkaas vitamine b12, b1, b6, b11 en vitamine d. B-vitamines activeren onze natuurlijke energie in ons lichaam. Dit komt omdat ze belangrijk zijn in onze stofwisseling. Ze maken energie vrij uit voeding door een rol te spelen in de verbranding van koolhydraten, vetten en eiwitten. Vitamine d haalt calcium uit onze voeding en dat is goed voor botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine d een rol bij de goede werking van spieren. Je haalt vitamine d dus niet alleen uit de zon maar dus ook uit geitenkaas!

Geitenkaas bevat minder reststoffen dan andere kazen. Reststoffen kunnen onze darmen belasten, slijmvorming geven in de luchtwegen of zelfs huidklachten als eczeem veroorzaken. Bij geitenkaas wordt je systeem dus minder belast. Daarom wordt het vaak ook beter verdragen.

En dan de smaak. Geitenkaas is zacht van smaak, een beetje nootachtig en zoet, waardoor het lekker fris is in een salade of in combinatie met vlees, vis en diverse groenten. Door al deze eigenschappen gebruik ik het vaak om recepten een extra twist te geven!

Ik heb twee recepten die ik met jullie wil delen. De ene is de favoriet van mijn tienjarige dochter Moos, die eerder om zalm met geitenkaas zal vragen dan om een pannenkoek. Het andere recept is geitenkaas verwerkt in een salade! Beide totaal verschillend en beide ontzettend lekker en passend in een verantwoorde leefstijl!

Maak Mascha haar favoriete recepten!

Zalm uit de oven met geitenkaas
#Recepten Zalm uit de oven met geitenkaas

De combinatie van zalm en geitenkaas is echt verrassend lekker!

907
#Recepten Geitenkaas & druiven salade met zelfgemaakte dressing

Warme geitenkaas uit de oven met de frisse smaak van rucola, druiven en rode ui, echt een heerlijke smaakcombinatie. Deze salade kan als maaltijdsalade, maar doet het ook goed als bijgerecht!