salade met geitenkaas en gerookte biet - 3840x2160px
#receptenvoorprofessionals

Salade met geitenkaas en gerookte biet

  • Lunch

Ingrediƫnten

voor 4 personen
Ingrediƫnten:
3 kleine rode bietjes
1 kleine choiggia-biet
1 laurierblad
4 takjes tijm
1 el olijfolie
5 el milde extra vergine olijfolie
2 el sherry-azijn
4 plakken briochebrood van ca 2 cm dik
1 el zachte boter
100 g mesclun sla
1 stronkje radicchia di Treviso (of roodlof)
4 plakjes Bettine Blanc (gerijpte geitenkaas)
rookoven en rookmot

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Schrob alle bieten schoon. Leg 2 rode bieten op een vel aluminiumfolie, leg de laurier en tijm ertussen en besprenkel met een el olijfolie. Pof de bieten in ca 45 minuten gaar. Prik met een prikker door het aluminiumfolie in de biet om te checken of ze gaar zijn. Zo niet, zet je ze nog 10 of 15 minuten terug.

2. Schil tussendoor de rest van de bietjes. Snijd met een mandoline de Chioggia-biet in flinterdunne plakjes. Meng 2 el van de milde extra vergine olijfolie met de sherry-azijn en leg de Chioggia-bieten in dit mengsel. Voeg zout naar smaak toe en houd apart. Schil het rode bietje en snijd in blokjes van een paar mm. Meng met een el van de milde olie, peper en zout. Houd apart.

3. Pel de gepofte rode bieten en snijd ze in parten. Leg ze op een vuurvaste schaal en rook ze 5 minuten in de rookoven. Pureer de bieten met 2 el water en 2 el milde olie. Breng op smaak met peper en zout.

4. Steek rondjes uit het briochebrood, de diameter van de plakjes geitenkaas. Bestrijk ze met de zachte boter en bak of gril de broodjes aan beide kanten in een paar minuten goudbruin. Leg op ieder broodje een plak kaas en zet alles even in de oven of onder de salamander.

5. Meng de mesclun met de radicchio en de Chioggia-biet (met de marinade) en verdeel over de borden. Schep er een beetje van de gerookte bietenpuree naast. Strooi de blokjes rode biet erover. Leg de brioche met Bettine Blanc erbij.