
Quiche met groene asperges en gerijpte geitenkaas
Deze quiche met groene asperges en Bettine gerijpte geitenkaas Blanc is een smaakvolle en veelzijdige toevoeging aan iedere lunch- of brunchkaart. De combinatie van romige geitenkaas en knapperige seizoensgroenten zorgt voor een rijk en verfijnd gerecht dat eenvoudig te bereiden is, maar luxe oogt. Perfect als warm lunchgerecht, bijgerecht of vegetarische optie op een brunchbuffet. Dankzij het gebruik van verse asperges is deze quiche bij uitstek geschikt voor het voorjaar, wanneer seizoen producten volop beschikbaar zijn. Ideaal voor restaurants, cafés en cateringconcepten die hun gasten willen verrassen met een seizoensgebonden, ambachtelijke creatie.
Ingrediënten
voor 4 personen2 tl | boter, om in te vetten |
1 | plak quichedeeg |
3 | eieren |
150 ml | crème fraîche |
16 | kleine, groene asperges, de onderkant eraf gesneden |
2 | plakken Bettine Blanc, gehalveerd |
8 | takjes bieslook, in stukjes |
een handje rucola | |
1 el | walnotenolie |
1 | vel bakpapier in kwarten |
bakparels of gedroogde bonen |
Bereidingswijze
-
1. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Vet 4 kleine quiche- of taartvormen in met boter. Steek 4 rondjes, ca. 2 cm ruimer dan de vormpjes, uit het deeg. Leg het deeg in de vormpjes en druk netjes aan. Snijd de randjes bij. Leg er wat bakpapier in en vul de bodems met bakparels of gedroogde bonen. Bak de bodems in ca. 12 minuten bijna gaar. Verwijder het bakpapier met de vulling en zet de bodems nog 5 minuten terug zodat de bovenkant ook licht bakt.
2. Meng tussendoor de eieren met de crème fraîche. Breng op smaak met peper en zout en houd apart. Snijd de asperges in de lengte doormidden en daarna in stukjes. Neem de bodems uit de oven en verdeel er wat stukjes en puntjes asperge over. Schep het eimengsel erin Leg wat asperges in de bodems, verdeel het eimengsel erover en leg op iedere quiche een half plakje Bettine Blanc. Zet de quiches nog 12-15 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is en de vulling net gaar.
3. Meng tussendoor de bieslook en rucola met de rest van de stukjes (rauwe) groene asperge en de olie. Breng op smaak met peper en zout. Haal de quiches uit de vormpjes en serveer er een beetje van de kruidensalade bij.
No waste-tip: de restjes van het deeg kun je bestrijken met eigeel, in stukjes snijden en bestrooien met kruiden of fijngehakte noten. Bak ze af en geef ze als crackertje bij een drankje of als ‘croutons’ bij een soep of salade.
Tijd besparen? Je kunt kant en klare, al afgebakken, bodems kopen. Die zijn wat duurder maar het bespaart veel tijd en je kunt de quiches dan à la minute afbakken.