Foto geitjes - 3840x2160px

Veelgestelde vragen

Ben je nieuwsgierig naar Bettine of geitenkaas?

Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen om te zien of jouw vraag al beantwoord wordt. Indien jouw vraag er niet tussen staat, kun je gerust contact met ons opnemen. We helpen je graag verder.

Algemene vragen

Bettine producten zijn te koop bij je dichtstbijzijnde supermarkt, kaasspeciaalzaak of groothandel. Benieuwd waar je een specifiek product kunt kopen? Zoek je product dan op bij 'Geitenkaas'. 

Nee, Bettine maakt alle producten van gepasteuriseerde geitenmelk. Hierdoor is er GEEN risico om Q-koorts te krijgen als je deze producten eet. Dit is wetenschappelijk bewezen.

Kaas mag tijdens de zwangerschap. Het wordt zwangere vrouwen afgeraden buitenlandse zachte, rauwmelkse kazen te eten. De kazen van Bettine zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk en daarom veilig voor jou en je kind.

Bettine maakt al haar verse geitenkaasproducten op twee productielocaties in Etten-Leur. De productie wordt niet uitbesteed aan andere bedrijven.

Jazeker, geitenmelk is heel gezond voor puppy's! Veel hondenfokkers voeden hun puppy's met geitenmelk om mooie en gezonde afstammelingen te krijgen. De honden hebben bij het drinken van geitenmelk minder last van diarree.

Volgens de nieuwe richtlijnen over gezonde voeding van de Gezondheidsraad, moet men 2 tot 3 porties zuivel per dag binnen krijgen. Dit kan melk, yoghurt, kwark en (geiten)kaas zijn.

Ja, dat kan, want geitenkaas bevat geen gluten.

Geitenmelk is geen geneesmiddel, maar een gezonde natuurlijke zuivelmelk met het extra voordeel dat ze gemakkelijker verteerbaar is. Dit is te wijten aan de eiwitstructuur, zachtere wrongel en doordat de vetbolletjes (vetzuurmoleculen) in geitenzuivel veel kleiner zijn dan die in koezuivel. Het kan dus verzachtend werken bij problemen met een gevoelige spijsvertering.

Wij verkopen geen rauwe geitenmelk. Sinds 2022 is Bettinehoeve gestopt met de verkoop van UHT geitenmelk. De reden hiervan is dat wij een kaasmakerij zijn en wij willen ons verder focussen op het produceren van geitenkazen. De geitenmelk werd verpakt door een extern bedrijf, echter willen wij deze melkstroom nu inzetten om andere producten van te maken.

Een vermelding op de verpakking is verplicht wanneer de kaas uit rauwe melk bereid is. 

De meeste kaas die in Nederland geproduceerd wordt, is gemaakt van gepasteuriseerde melk (waaronder Bettine kaas). Gepasteuriseerde melk is kort verhit om bacteriën onschadelijk te maken. Sommige buitenlandse kaasjes zijn gemaakt van rauwe, ongepasteuriseerde melk. Deze kazen kunnen daarom bacteriën bevatten zoals de listeriabacterie. 

Je herkent rauwmelkse kaas aan de aanduiding ‘au lait cru’ op het etiket. Koop je kaas die niet voorverpakt is, bijvoorbeeld op de markt, vraag dan bij de verkoper of de kaas gepasteuriseerd is.

Jaarlijks bereiken ons vele verzoeken tot sponsoring, waaruit wij gedwongen zijn een weloverwogen keuze te maken. Ons sponsorbudget is beperkt en hoe goed de doelstellingen van de organisatoren ook zijn, wij kunnen niet aan alle aanvragen gehoor geven. Sponsoren is keuzes maken, bewuste keuzes.

Wij waarderen het zeer dat je kijkt of wij jouw goede doel ook kunnen ondersteunen. Indien je voor sponsoring in aanmerking wilt komen, verzoeken wij je vriendelijk jouw aanvraag in te dienen en kunnen wij deze aanvraag in overweging nemen. 

Bettinehoeve ontleent haar naam aan het zeventiende-eeuwse woord 'Bettina', dat geit betekent. 

Johan, de oprichter van Bettine geitenkaas koos in 1982 voor deze naam, omdat geitenkaas destijds nog niet populair was in Nederland. Onbekend maakt onbemind.
Daarop besluit Johan om zijn geitenkaas een merknaam te geven. Hij pluist het woordenboek uit en stuit op ‘Bettinna’, het oud-Hollandse woord voor ‘geit’. Johan maakt er ‘Bettinne’ van en het werkt: mensen proeven en nemen een stukje kaas mee naar huis.

Geitenkaas

Gepasteuriseerde melk is tot 72ºC verhit, voor minimaal 15 seconden, om ziektekiemen te doden. De kazen die de Bettinehoeve maakt worden uitsluitend gemaakt van gepasteuriseerde melk.

Het heeft te maken met de maag van de geit en de maag van de koe. Geiten en koeien eten allebei voedsel waar de stof caroteen in zit. Geiten zetten caroteen om in vitamine A. De gele kleurstof van caroteen kan niet meer in de kaas terecht komen. Koeien zetten caroteen niet om en die kleurstof komt in de kaas terecht. Daarom is kaas van koeienmelk geel en is geitenkaas wit.

De harde kaassoorten kun je goed bewaren bij een temperatuur rond de 15 graden. Bewaar je deze kaas toch in de koelkast, doe dit dan in de groentelade. Verse geitenkaas moet je altijd bewaren in de koelkast bij een temperatuur van 7 graden Celsius.

Ja, geitenkaas is lichter verteerbaar. Door de kleinere melkvetbolletjes in de melk is geitenmelk, en dus ook geitenkaas, makkelijker verteerbaar en wordt het beter verdragen dan koemelkproducten.

Geitenkaas is geschikt voor een vegetarisch dieet. Onze geitenkazen bevatten namelijk, op de geitenkaas met spek na, geen vlees. Wel wordt er geitenmelk gebruikt om de geitenkaas te maken, waardoor het niet geschikt is voor een veganistisch dieet.

Ja, je kan geitenkaas eten als onderdeel van een ketogeen dieet. Gezonde vetten zijn een centraal onderdeel van een keto dieet. Onze geitenkaas bevat weinig lactose, waardoor het goed past bij mensen die een keto dieet volgen. Geitenkaas kan een geweldige manier zijn om gezonde vetten toe te voegen aan een keto salade, of je kan bijvoorbeeld een van onze verse geitenkazen toevoegen aan een keto omelet.

Bettine maakt ook biologische geitenkaas. Zie ons productoverzicht.

Ja, deze witschimmelkorst is eetbaar en zorgt voor de lichtpittige smaak van de kaas.

Geitenmelk bevat minder lactose dan koemelk en wordt daarom beter verdragen dan koemelk. Het hangt natuurlijk af van de mate van intolerantie en wij raden u daarom aan eerst uw arts of diëtiste hierover te raadplegen.

Bereiding

Om van melk vaste kaas te maken, moet de melk gestremd worden. Voor het stremmen van onze kaas gebruiken wij een microbieel stremsel, dit is een vegetarisch stremsel. Dit gebruiken wij voor al onze verse geitenkaas producten.

Wij maken dan ook geen gebruik van dierlijk stremsel.

Geit banner - 2976x1674px
Staat je vraag er niet bij? stel 'm dan snel!