Verslag Bettine Saladay 2018 (door Myra Madeleine)

In de tuin van Johan en Marianne, omringd door Brabantse weilanden, staat een prachtig gedekte tafel. Idyllisch zo tussen oude appelbomen en kleine mekkerende geitjes. Met op tafel gekleurde borden, glazen karaffen en vers gebakken brood. Over de stoelen hangen boerenzakdoeken…. zo ziet een instaheaven voor foodbloggers er dus uit!

En alsof dat al niet filmisch genoeg is, vinden we aan de andere kant beschut door de bomen, een charmante, geïmproviseerde buitenkeuken waar ook ik straks een salade met geitenkaas mag gaan maken…

Achter mijn camera uit

Ik ben in Etten-Leur en ondanks dat deze setting mij niet onbekend is -vorig jaar maakte ik immers een reportage over deze Saladay-, ben ik toch weer onder de indruk. Hoe ongelofelijk bijzonder eigenlijk dat Bettine enige tijd terug informeerde hoe ik het zou vinden dit jaar zelf deel te nemen. “Ja, dat is inclusief het maken van een eigen recept met onze geitenkaas”, voegden ze eraan toe. “Kan je best”.

En zo komt het dat Myra Madeleine vandaag ook zelf een plek heeft in de buitenkeuken. Dat ze gelijk haar video debuut te pakken heeft en samen met niet de minste foodbloggers mag aanschuiven aan deze prachtige tafel op de plek waar het voor Bettine allemaal begon.

Uit Pauline's Keuken

The Lemon Kitchen

Natalies Keuken

Salt and Orange 

Annie Pannie 

Deb's Bakery 

Myra Madeleine 

The rest is history

Want het blijft een mooi verhaal. Het verhaal van boerenzoon Johan Ewijk die verlangde naar een boerderij in een buitengebied “waar hij in zijn eigen tuin kon pissen”. Niet letterlijk natuurlijk (maar misschien trouwens ook wel haha) maar om aan te geven dat hij vrijheid zocht en ruimte. Twee koeien moesten er komen, wat nota bene door gebrek aan financiële middelen twee geitjes werden….the rest is history.

Bettinehoeve verwerkt namelijk vandaag de dag maar liefst dertig miljoen liter geitenmelk tot kaas per jaar, is marktleider in Nederland en ligt inmiddels in tien landen in de winkel!

Traditioneel ambacht

We mogen mee met een rondleiding door hun eerste productie lokatie, die altijd hier bij het ouderlijk huis is gebleven. Dit geeft een prachtig beeld van het mooie traditionele kaasmakerij-ambacht en de aandacht die de kaas nog altijd krijgt. Persoonlijk zie ik graag waar producten verwerkt worden. Kennis doet waarderen is mijn ervaring. Al was ik van geitenkaas ook zonder kennis al fan.

Nieuw kaasje

De geitenkaas van Bettine is een allemansvriend. Lekker mild, fris en heel verfijnd van smaak. Een fijne dus ook voor onze kinderen die doorgaans toch een metertje of twee naar achter schuiven als er weer eens een uitbundige kaasplank op tafel verschijnt. Of in hartige taarten natuurlijk en als smaakmaker in de salade… Maar nu Bettine met een nieuw kaasje komt is mijn keuze snel gemaakt. Voor mijn #Saladay salade kies ik de nieuwe geduldig gerijpte variant met een iets meer uitgesproken smaak door de rijping. Maar nog altijd mild en toegankelijk.

 

All the way

Terug in de tuin maak ik, onder het oog van draaiende camera’s (dan ook maar in één keer all the way foodblogger haha) een heerlijke klassieker, ofwel een persoonlijke favoriet.

Makkelijk, lekker en goodlooking! Exactly how I like it. Beetje jonge bladspinazie en veldsla, de beste parmaham die je kunt krijgen, gedroogde pruimen (met vijgen of gegrilde perzik was het trouwens ook zalig geweest!) en plakjes gerijpte geitenkaas. Ik maakte er een Balsamico vinaigrette bij en in een handomdraai stond dit heerlijke schouwspel op tafel. Het recept en de video "tasty style" kun je bekijken via de volgende link: Spinaziesalade met gerijpte geitenkaas, pruimen en Parmaham by Myra Madeleine.

Bekijk hier de aftermovie 2018