Is geitenkaas een goede vervanger bij lactose-intolerantie?

Lactose is een suiker dat in melk en in melkproducten voorkomt. Om lactose te kunnen verteren, hebben mensen het enzym lactase nodig. Wanneer dit niet of niet voldoende door de dunnedarmwand wordt aangemaakt, kan de lactose niet goed worden verteerd gaat het in de dikke darm ‘vergisten’. Als hierdoor klachten ontstaan, spreken we van lactose-intolerantie.

Intolerantie of allergie?

Er zijn verschillende vormen van lactose-intolerantie. Daarnaast bestaat er ook een lactose-allergie. Mensen met lactose-intolerantie verdragen in de meeste gevallen wel kleine hoeveelheden lactose, maar mensen met een allergie moeten lactose helemaal vermijden. 

Lactose in geitenmelk

Lactose komt in iedere soort melk voor, dus ook in geitenmelk. Geitenmelk bevat echter wel minder lactose dan koemelk. In veel gevallen wordt geitenmelk, en dus ook geitenkaas, daarom beter verdragen dan koemelk door mensen met een lactose-intolerantie. 

Raadpleeg je arts of diëtist

Dit hangt natuurlijk wel af van de mate van lactose-intolerantie. Heb je lactose-intolerantie en wil je weten of je zonder problemen geitenkaas kunt eten? Raadpleeg dan eerst je arts of diëtist. Hij of zij kan je adviseren.